122km per uur

Fotos: Human Power Team Delft & Amsterdam

Ongeveer een jaar geleden ging Aniek Rooderkerken in op een Facebookoproep waarin men op zoek ging naar de snelste vrouw van Nederland. Het Human Power Team Delft & Amsterdam zocht naar atleten om het wereldsnelheidsrecord op de fiets te verbreken. Dit team, bestaande uit studenten van de TU Delft en VU Amsterdam, ontwikkelt jaarlijks een ligfiets die snelheden tot wel 130km per uur kan halen. De 30-jarige renster kwam samen met ex-profrenster Iris Slappendel als sterkste uit de selecties waarbij ongeveer 30 kandidaten werden getest.

Aniek was zo vriendelijk om even tijd vrij te maken voor een babbel. Toen ik contact opnam bevond ze zich in Californië waar ze zichzelf aan het voorbereiden was op de wedstrijd in Nevada. Ik mocht haar opbellen om 7u Amerikaanse tijd, wat bij ons 16u is. Het moeten daar lange dagen zijn dacht ik.

Zelf had ik nog nooit van deze wedstrijd gehoord en kon ik het hele plaatje maar moeilijk voorstellen.

“Iris en ik kwamen als sterkste uit de bus bij de selecties van de TU Delft. We zijn beiden ongeveer even groot en onze schouders zijn ongeveer even breed. Hierdoor was het makkelijker voor de studenten om een fiets (de VeloX) te bouwen die voor ons beiden past. We gaan allebei een poging doen om het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen te verbreken. We zullen ruim 122km per uur moeten fietsen. Hiervoor nemen we eerst een aanloop van 5km. Na deze 5km wordt de gemiddelde snelheid berekend over een afstand van 200m” zegt Aniek.

In Nederland waren de omstandigheden niet ideaal: “In Nederland was de langste strook om op te trainen amper 4km lang. In Nevada zullen we ook op hoogte rijden in de woestijn wat ervoor moet zorgen dat we daar hogere snelheden kunnen behalen.”

Maar liefst een jaar van voorbereiding ging hier aan vooraf. Hun trainingen gingen van start in december 2016 en hiervoor kregen ze een heel team ter beschikking: “Het was fijn om eens een professionele begeleiding mee te maken. Ik werd op de voet gevolgd door een trainer, een voedingscoach en zelfs een mental coach. Er stonden trainingen op de ligfiets, uithouding op mijn racefiets en krachttraining in de gym op het programma. Het is een bijzondere belevenis om maar liefst 24 begeleiders (waaronder oa nog 4 bewegingswetenschappers en een fotograaf) mee te hebben. Dat alles voor maar 2 atleten.”

De wedstrijd zal plaatsvinden van 11 tem 16 september. Ieder team dient eerst deel te nemen aan de kwalificaties. Hoe beter de kwalificaties, hoe meer pogingen het team krijgt om het wereldrecord te verbreken. “Ik ga er vanuit dat alles goed gaat verlopen want daar hebben we hard voor gewerkt. Mijn job als Online Marketeer heb ik de laatste maanden op een lager pitje gezet om mij hierop te kunnen focussen.”

Aniek stapte, desondanks dit avontuur, pas 6 jaar geleden op de racefiets. Voorheen deed ze wel al aan ballet en hardlopen. Voor triatlon ontbrak het haar aan zwemtalent. Ze blikt wel al even vooruit: “Mijn conditie is nog nooit zo goed geweest als nu, vanwege de vele begeleiding en training. Ik zou daarom graag volgend seizoen wedstrijden gaan rijden en kijken waar ik uitkom. Voorlopig heb ik nog geen ploeg.”

 

Je kan hun avontuur volgen op hun Facebookpagina

Aniek heeft ook zelf 2 blogs die je hier kan vinden:

www.travelwriter.nl & www.italieuitgelicht.nl

Please follow and like us:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *