Geflitst: Anton Vos

Ze trotseren koude en regen. Ze moeten lange afstanden overbruggen. Ze combineren vaak nog andere verplichtingen met hun hobby. Het zijn niet alleen de renners of rensters maar ook de fotografen die veel overhebben voor hun passie.

Vaak zijn het dezelfde gezichten die ik wekelijks aan de start, onderweg en aan de finish tegenkom op de koers. Ik zie hen bij de inschrijving waar ze vaak met elkaar een praatje staan te maken. Ik zie hen aan de ploegcamper waar ze mij vragen om even te poseren. Ik zie ze onderweg, tijdens de wedstrijd, vaak in de graskant liggen om toch maar de perfecte foto te schieten. Ik zie ze iets minder graag wanneer ik bezweet en moe over de finishlijn kom. Maar ja, ook dan zie ik hen verschijnen.

Graag stel ik jullie regelmatig één van deze helden voor:

Anton Vos

Anton (35) is de broer van Marianne Vos, welke geen introductie meer nodig heeft. Anton woont net als zijn zus in Babyloniënbroek, Nederland. Tem 2006 reed hij zelf nog wedstrijden. Momenteel probeert hij nog minstens één keer per week de fiets op te stappen.

Hij is één van de weinige beroepsfotografen in het dameswielrennen. Omdat hij zijn zus sinds de beginjaren van haar carrière op de voet heeft gevolgd, om haar te fotograferen en haar website bij te houden, kwam hij al snel in het wereldje terecht. In 2009 maakte hij er zijn beroep van en sindsdien is hij werkzaam voor Cor Vos fotopersburo. Omdat hij intussen al een tijdje meedraait weet hij ook dat het vrouwenwielrennen enorme evoluties heeft meegemaakt.

“Het vrouwenwielrennen is professioneler geworden in alle opzichten. De ploegen hebben een betere entourage maar ook de wedstrijden zijn er op vooruitgegaan. Het belangrijkste is dat de clubwedstrijden ook blijven bestaan voor de aanwas van nieuwe talenten” zegt Anton.

Het vrouwenwielrennen is professioneler geworden in alle opzichten.

Ondanks dat Anton ook mannenwedstrijden fotografeert geeft hij toch de voorkeur aan de dameswedstrijden, alsook de WK’s en de Olympische Spelen: “Rio was mijn eerste wegrit op de Olympische Spelen waar ik naartoe mocht als fotograaf.  Uiteraard was de gouden plak van mijn zus Marianne op de OS in Londen nog mooier! Dit zijn momenten die ik koester.”

Bij de vraag wie zijn favoriete renster is moet hij niet lang nadenken: “Toch wel mijn zus aangezien ze het vrouwenwielrennen naar een hoger niveau heeft getild. Na al jarenlang aan de top gestaan te hebben doet ze nog steeds mee voor de prijzen. Dit jaar won ze al het EK en de ronde van Noorwegen.” Zijn favoriete renner is dan weer Tom Dumoulin.

 

Foto’s: Anton Vos

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *